Colesterolul, înselaciunea cea mai mare a secolului?

Mijloacele media au introdus o adevarata anxietate generala: teama de colesterol.

Oameni de o splendida sanatate telefoneaza la cabinet si cer, cu o voce tremurânda programare pentru “colesterol”. Buletinul de analize le adânceste angoasa, aducându-i pe marginea disperarii. “Am doua sute. E grav, dom’ doctor ?”

Raspundem: nu, nu este grav.
Valoarea normala a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.

Daca este asa, cum s-a ajuns totusi ca marea majoritate a laboratoarelor tiparesc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?

Ei bine, aici este o alta poveste. Una discret rusinoasa pentru tagma noasra medicala, dar care totusi trebuie spusa.
Pacientii sunt rugati sa nu mai spuna nimanui ca au aflat de la mine cele ce urmeaza.

Daca totusi vor spune, atunci sa nu scrie, iar daca vor scrie, sa nu semneze.

Daca, totusi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum ca nu stiu nimic si ca sunt cu totul strain de cele scrise mai jos.

Secretul este ca scaderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curba paralela si cu putin ulterioara descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scadea colesterolul.

Astfel, în anii ’80, singurul medicament cu aceasta proprietate principala era acidul nicotinic.

Acesta era foarte ieftin si, dealtfel, avea reactii adverse importante, care îl faceau de utilitate atât de restrânsa, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicina anterioara anului 1980, vor citi acolo valoarea normala a colesterolului, care este de 280 mg %, asa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atentie si regim, dar nu tratament medicamentos.

Odata cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe si aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru aceasta clasa a crescut enorm. Cum numarul pacientilor cu hipercolesterolemie reala era mic, specialistii în marketing au facut diferite socoteli, din care a reiesit ca, daca valoarea normala ar coborî de la 280 la 260 si medicilor li s-ar induce ideea ca este neaparat nevoie de tratament medicamentos cronic peste aceasta valoare, firmele producatoare ar avea numai de câstigat. Cum, cel putin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni “vârfurile cercetarii medicale”, mai întâi în congrese o data la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locatii mult mai exotice.

La astfel de “întruniri stiintifice mondiale”, de regula însotite de un bogat program cultural-artistic (de la degustari de licori la safari) exista deja obiceiul ca medicii participanti sa prezinte lucrari “stiintifice”, în care se pretinde, folosindu-se cu multa maiestrie posibilitatile largi ale statisticii, ca valorile normale sunt mai mici decât se credea, ca exista riscuri serioase pentru sanatate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, ca aceste date noi ridica serioase probleme de sanatate publica etc.

Sa mai observam ca ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil si pentru valoarea normala a tensiunii arteriale si (în masura ceva mai mica) pentru glicemie.

Extrapolând, putem prevedea înca de pe acum ca, daca mâine va aparea un medicament care sa modifice grupa sangvina, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla ca sufera de o grupa sangvina de-a dreptul toxica.

Tratamentul hipercolesterolemiei

Daca valoarea colesterolului este pâna la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, asa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în aceasta situatie.

Daca valoarea colesterolului este între 260 si 279 mg %, este recomandabila tinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreuna cu repetarea determinarii colesterolului si a fractiilor sale (raportul HDL versus LDL, daca nu a fost facut)

Daca valoarea colesterolului este între 280 si 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemian t, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, carnii grase si cu limitarea numarului de galbenusuri la 4 pe saptamâna (albusurile nu contin colesterol).

Se recomanda un regim bogat în peste (minimum 2 kg pe saptamâna) si folosirea cu generozitate a cimbrului si usturoiului.

Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupa primul loc în aceasta privinta.

Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât si fractiile lui.

Daca valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.

De regula cu Vasilip o tableta de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principala, sau o alta schema în functie de datele culese la consultul medical.

Reevaluare dupa 3 luni, pentru a vedea daca dozele sunt eficiente.

Tipuri de întrebari frecvente:

Am colesterolul 245, buletinul de analiza îmi da aceasta valoare în chenar negru si în dreptul ei scrie: “above normal range”. Sefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiza, m-a rugat sa stau jos. Vecinii si cei din familie sunt îngroziti de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris sa iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi ca în caz contrar am sa fac infarct.

Ce este de facut ?

Raspuns: daca înca nu ati citit articolul acesta, cititi-l.

Laboratorul da valorile normale în functie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în functie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un esantion considerat sanatos, asa cum ar trebui, potrivit unei definitii stiintifice a “normalului”.

Vecinii si cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea sa primeasca invitatie si sponsorizare si la congresul de anul viitor de la Ouagadougou.

Daca nu credeti toate acestea, intrati în primul anticariat si uitati-va în orice carte de medicina anterioara anului 1980 si vedeti cât este colesterolul normal.

Am auzit ca uleiul de porumb nu contine colesterol, e adevarat ?

Raspuns: nici un ulei nu contine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile sa sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau leguma sau cereala este la fel de buna din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii , iar un numar mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.

Este esential sa nu mâncati de loc: carne grasa si smântâna si sa mâncati cât mai putine galbenusuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotriva, pestele este foarte indicat. Orice fel de peste si cu precadere, în mod paradoxal, pestele gras. Desi laptele si multe brânzeturi contin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul daca sunt folosite în cantitati prudente.

Tratamentul medicamentos al colesterolului are reactii adverse ?

Raspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirina, are reactii adverse.

Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile si anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamna sa nu luam medicamente de loc, ci sa o facem atunci când, în urma unui rationament medical, medicul nostru considera ca beneficiul scontat este mai mare decât riscul potential.

Urmez un regim strict vegetarian, si totusi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.

De unde atâta colesterol, daca eu în ultimele saptamâni am mâncat numai urzici si mere ?

Raspuns: Aceasta situatie (relativ rara) în care va aflati se explica printr-o tulburare reala de metabolism. Asa cum spuneam, celulele animale sintetizeaza colesterol, iar cele umane nu fac exceptie. Uneori aceasta sinteza este în exces. Va trebui sa urmati un tratament medicamentos, în principiu toata viata, tratament în lipsa caruia exista un mare risc sa suferiti de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemica, accidentul vascular cerebral, etc.

Am colesterolul marit, dar nu suport sa manânc peste, iar usturoiul îmi face rau.

Ce este de facut ?

Raspuns: În loc de peste, puteti folosi numeroasele suplimente alimentare care contin acizi omega-nesaturat i, iar în loc de usturoi, încercati tablete de usturoi de la farmacie.

De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteti gasi combinatii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce trebuie sa fac ?

Raspuns: afectarea raportului dintre “colesterolul bun”, adica HDL si “colesterolul rau”, adica LDL are importanta mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limita.

Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie .

O importanta mai mare acordata pestelui în alimentatie ar fi indicata, totusi.

Mereu aud despre marea problema a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scazut, sub limita normala. E vreo problema ?

Raspuns: nu, deoarece nu exista boli care sa fie declasate de prea putin colesterol, asa cum exista în cazul invers. Totusi, unele studii sugereaza o legatura între colesterolul scazut (sau la limita inferioara) si depresie, fara a se putea preciza daca e vorba de o legatura de tip cauza-efect sau de o corelare de alta natura.

Articool preluat de pe http://www.philadelphia.com.ro/ro/sanatate/colesterolul-inselaciunea-cea-mai-mare-a-secolului.html.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.