Cadrul moto

Cadrul este osatura principala, “cheia de bolta” a oricarei motociclete. Realizat din aliaje speciale de catre adevarati artizani ca Segoni, Rickman, Egli, folosit la motociclete speciale, el ajunge sa coste împreuna cu trenul de rulare tot atât de mult cât o motocicleta de serie mare.
Cadrul unei motociclete trebuie sa fie în primul rând o legatura ideala între prinderea si directia rotii din fata si a celei din spate, deci, între jugul directiei si culisa basculei spate. În afara de aceasta, cadrul trebuie sa fie un suport ideal pentru motor, rezervor si sa. El nu trebuie sa stea în drumul carburatoarelor, a tevilor si tobelor de esapament si a mecanismului de transmisie. Datorita acestor cerinte si diferitelor domenii de utilizare pentru care este gândita motocicleta, a fost necesara conceperea unei varietati constructive a cadrului, din otel sau din aluminiu.

Modelele enduro dispun cu preponderenta de un cadru cu o singura bucla, partea inferioara având aspectul unei furci, pentru a prelua mai bine greutatea motorului. Cadrul în bucla dubla (dublu-leagan), considerabil mai rezistent la fortele de torsionare, este prezent chiar si la motocicletele de viteza. (Exemplu GSX-R). Cadrul în forma de coloana vertebrala se deosebeste de cadrul dublu-leagan prin lipsa furcii inferioare, tevilor de ranforsare aditionale din zona capului de directie, motorul fiind el însusi un element de stabilitate.

Majoritatea motocicletelor japoneze de cilindree mare dispun de un cadru în forma de pod: el leaga cât mai direct posibil jugul directiei cu lagarul basculei spate, prin profile cu sectiune dreptunghiulara sau rotunda, dispuse lateral în exteriorul motorului, pe ambele parti. Mai frecvent utilizat si mult mai usor este cadrul din tevi dispuse în forma de gratar (de exemplu cel folosit de Ducati). În tevile cu profile rotunde, care alcatuiesc cadrul, nu apar forte de împingere si tractiune, din acest motiv fiind posibila folosirea unor profile cu pereti mult mai subtiri, deci mai usoare.

Cadrul cu teava centrala a fost din nou inclus în productia de serie (la modelul Triumph), o teava rotunda dispusa peste motor facând legatura între capul de directie si culisa, motorul servind ca parte constructiva portanta, formula tehnica de o mare stabilitate.

La motocicletele hipersport actuale este utilizat, aproape în exclusivitate, cadrul pod din profile mari de aluminiu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.