Lichidul de frâna

De câte ori cumparam o motocicleta de ocazie sau chiar una noua este bine sa verificam starea si nivelul lichidului din instalatia de frânare. O data la doi ani, cel mult, sau la fiecare 20.000 km parcursi, lichidul de frâna din instalatie trebuie schimbat. Atunci când este necesar, se completeaza la nivel si se face aerisirea frânelor.
Aerisirea se face dupa sistemul clasic, inducând presiune în instalatie, prin manevrarea manetei sau a pedalei de frâna.
Pentru siguranta si “eleganta” operatiunii, vom folosi un tub elastic transparent, pe care îl racordam la ventilul de aerisire, iar capatul celalalt îl vom introduce într-un borcan cu lichid folosit. Vom scapa de neplacuta împroscare cu lichid de frâna a diferitelor componente ale motocicletei si vom executa o operatiune eficienta.
Pe capacul rezervoarelor de lichid de frâna ale motocicletelor se specifica, de obicei, folosirea unor produse notate DOT 3 sau DOT 4. Oare ce sa însemne aceasta? În sistemul SAE si DOT sunt specificate lichidele de frâna corespunzatoare tabelului alaturat.

Lichidul de frâna special – DOT 5 contine ulei siliconic si este superior lichidelor obisnuite. Acesta se foloseste la motocicletele de competitie.

În cazul în care achizitionam o motocicleta de ocazie si nu cunoastem specificatia, vom folosi în instalatie un lichid de calitate, DOT 4+3.

Atentie la starea racordurilor de cauciuc, a discurilor si placutelor de frâna!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.