Cum sa ridicam motorul pe roata din spate

Cum sa mergi pe o singura roata

de Dan Duncalf

Despre autor…
Sunt multi cei care pot sa ridice motocicleta pe o singura roata. Sunt mai putini cei care reusesc sa schimbe viteza in timp ce merg pe o singura roata. Sunt si mai putini aceia care reusesc sa mearga pe o roata la viteze mai mari de 150 Km/h. Cu siguranta sunt oameni care merg pe o roata mai bine decat mine.

Dar … am mers de nenumarate ori pe roata din spate cu motocicleta in ultimii 10 ani, iar ca si copil, puteam sa inconjor blocul numai pe roata din spate a bicicletei. Oricum, asta n-am reusit sa o fac pe o motocicleta. Singura motocicleta cu care m-am dat peste cap a fost un YSR, in urma careia am rams dar pe care am asezat-o apoi usor la loc. Nu m-am ranit niciodata si nu am cazut datorita mersului pe o roata. Cred ca de aceea sunt atat de innebunit de mersul in acest fel. Bunicul meu, mi-a daruit un uniciclu la varsta de 9 ani. Indata ce am reusit sa fac cativa metri, mi l-a luat de frica sa nu ma ranesc. Acum pot merge pe o singura roata la peste 150 Km/h.

Principiile, sau pot merge pe o roata cu motocicleta mea ?

Daca motocicleta ta nu are atas sau nu are o remorca, probabil ca poate fi ridicata pe o roata. Am schimbat viteza a doua pe un YSR. Am mers pe o roata cu motociclete de cross, de strada si cu cateva standard. Am vazut Harley Goldwing, Katana si motoare de 125 uitandu-se la cer. Da, motocicleta ta poate merge pe o singura roata.

Mersul pe o roata are trei faze. Lansarea, ridicarea rotii din fata de pe pamant si echilibrarea morocicletei atat cat se poate merge in siguranta schimband chiar vitezele pe acest parcurs. Aceasta este cea mai dificila parte. In final, reasezarea pe pamant cat se poate de sigur menajand in acelasi timp motocicleta la uzura si oboseala.

Lansarea

Lansarea nu este cea mai dificila parte a mersului pe o singura roata. O sa insist insa in mod deosebit asupra acestei faze, deoarece aici pot exista cele mai mari variatiuni. Cu cat ai mai putina putere cu atat ai mai putine variante. O sa impart faza de lansare in trei sectiuni. Rularea, ajutorul suspensiei si ajutorul ambreiajului.

 

Rularea

Rularea este probabil cel mai sigur mod de a te lansa in mersul pe o singura roata dar nu va functiona pentru un EX-500 sau mai vechile motoare de 600. Spus simplu, accelerati gradual in prima treapta de viteza, pana ajungeti la puterea maxima. Daca motocicleta ta are destula putere, roata din fata se va ridica. Am constatat ca asta merge foarte usor pentru un Suzuki TL1000’s si o Yamaha R1. Nu a mers pe 900RR-ul meu  din ’93, uneori merge pe Kawasaki-ul meu ZX-11. Nu merge niciodata pe YSR. Daca ai un 600,  cu care vrei sa faci asta, doar schimba transmisia.. Cu o cutie de viteze de curse pe GSXR600 aceasta tehnica a mers. Cu angrenajele comerciale insa nici vorba. Deci cum se face exact ? Mergi pana la 1/3 din domeniul tahometrului in viteza 1-a apoi in timpul cat iti ia sa spui „o suta si unu”, accelereaza la maxim.

Utilizarea suspensiei ca ajutor

OK, deci motocicleta ta nu vrea sa se ridice din rulaj, dar nu doresti nici sa abuzezi de ambreiaj. O sa vorbesc aici despre lucruri pe care le poti face si care te pot ajuta sa te desprinzi pe o singura roata in rulare. Aceste lucruri trebuiesc insa exersate dar conceptele sunt aplicabile oricarei motociclete. Daca motocicleta ta nu se ridica din rulare pe o roata, cauta o panta abrupta si vezi daca poti sa ridici motocicleta in urcare. Este mai usor ? Ar trebui sa fie. Motivul pentru care este asa este ca centrul de greutate este deja mutat spre spate, usurand in felul acesta roata din fata. Odata ce roata din fata s-a ridicat de la pamant este  este nevoie de mai putina putere pentru a o ridica mai sus.

Primi cativa centimeti sunt partea cea mai grea. Inainte de a pilota motocicleta data viitoare, pune amandoua picioarele pe pamant si impinge cat poti de tare in partea din fata. Apoi las-o sa-si revina. INcearca de cateva ori sa balansezi motocicleta apasand pe partea din fata. Apasa tare si las-o sa revina. In timp ce conduci motocicleta poti vedea un comportament similar, utilizand acceleratia. Daca accelerezi brusc, partea din fata se va ridica brusc. Daca de la maximum, inchizi acceleratia, frana de motor in combinatie cu greutatea partii din fata va face ca partea din fata sa coboare. La limita de jos,  folosind si forta de expansiune a arcurilor din furci, impreuna cu acceleratia,  poti sa ridici roata din fata. In fapt, trebuie foarte putin pentru a face acest lucru. O sa folosesc GSXR-ul cu cutie de viteze normala ca un exemplu. As merge in prima treapta pana cand tahometrul arata 8500 rpm. Apoi as inchide acceleratia si as deschide-o din nou. A trage putin de ghidon este folositor. Intreruperea acceleratiei este o miscare mult mai rapida decat a ccelerarea la rulare.Nu atat de repede pe cat o poti face,  cred ca toata miscarea ia aproximativ o jumatate de secunda. In principiu, de la stadiul de mers normal, inchide si deschide acceleratia la maxim. Dupa catva timp, vei invata cum sa sincronizezi acceleratia cu miscarea datorata suspensiei.

Utilizarea ambreiajului

Deci, inca nu poti sa ridici roata din fata ? Am descoperit ca utilizarea ambreiajului garanteaza succesul ridicarii pe o roata mai mult decat oricea altceva. De ce ? Este mult mai usor sa faci exact acelasi lucru de  mai multe ori. In principiu, ruleaza in prima viteza pana cand tahometrul ajunge la 1/3 sau 1/2 din maxim. Acest lucru a functionat bine pentr GSXR-ul meu de 600 cu cutie de viteze uzuala. As merge pana la aprox. 5000 rpm in treapta 1-a. Trag maneta ambreiajului, ambalez de doua-trei ori astfel incat acceleratia sa mearga pana la maximum si dau drumul la ambreiaj cand motorul are 9-10 mii de ture. Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l stiu este ca roata din fata este in aer, ca motorul are aprox 8000 turatii si acceleratia este la maximum. In acest punct, trebuie sa rulez o perioada pentru a gasi punctul de echilibru al motocicletei. Daca inveti sa faci lucrul acesta, incepe gradual cu a elibera ambreiajul la turatii din ce in ce mai mari pana cand roata se ridica atat de sus incat trebuie sa mai cobori din pragul de sus al acceleratiei. Utilizeaza frana de spate atunci cand inveti, in cazul in care te ridici prea sus. Daca te ridici foarte repede, frana de spate te va ajuta sa cobori imediat fata pe pamant daca esti pe cale de a te rasturna. Tine minte aceste lucruri.

 

Schimbarea vitezelor

OK, deci acum ai roata din fata, sus. Cum o pastrezi sus ? Schimba viteza ! De fapt este mult mai usor decat pare. Cand poti merge distante relativ lungi in prima viteza fara sa utilizezi acceleratia la maximum, esti mai mult decat pregatit sa schimbi viteza. Stilul meu favorit de a schimba vitezele este fara ambreiaj. Daca n-ai mai schimbat viteze fara schimbator, incearca mai intai pe doua roti. Pentru a face un schimb de viteze fara ambreiaj, apasa pe schimbator cu acceleratia la maxim, apoi redu si accelereaza rapid din nou. Acesta este cel mai rapid mod de a schimba viteze. Cand te afli pe o singura roata, trebuie sa ridici roata destul de sus, in punctul in care trebuie sa reduci brusc acceleratia. In acest moment, schimba ! Balansul si mai ales exercitiul sunt pasi importanti aici. Antrenati-va pentru schimbarile de viteza fara ambreiaj.

 

Aducerea pe pamant

Deci, roata ta din fata coboara, ajunge pe pamant. Fie din cauza ca te-ai speriat si ai lasat acceleratia, fie ca n-ai suficienta putere pentru a o tine sus. Asigura-te ca roata din fata este indreptata inspre inainte si mentine acceleratia deschisa LARG. Vrei ca sa asezi roata din fata cat se poate de usor. Daca lasi brusc acceleratia, aterizarea va fi foarte dura , deci stai cu acceleratia cat mai sus. Sau, trebuie sa o pui jos, si atunci simplu, redu acceleratia brusc si accelereaza imediat apoi pana cand roata se aseaza usor inapoi pe pamant. Asteapta-te la un sunet usor, ascutit si uneoir la un usor voblaj la viteze mai mari, dar atata timp cat roata este dreapta, nu e mare lucru.

 

Pozitia corpului

Locul unde iti pozitionezi corpul in timpul mersului pe o roata poate avea efecte importante. Am constatat ca daca te sprijimi complet pe suporturi, intr-un fel de a sta in picioare, este cel mai usor a gasi punctul de echilibru dar nu pot schimba viteza. Motivul meu pentru care cred ca balansul poate fi mai usor facut catre pozitia de echilibru din pozitia aceasta ridicata, este pentru ca am observatca nu trebuie sa faci mult efort pentru a-ti mentine corpul in pozitie, lucru facut de maini care trag de ghidon. Un alt motiv este faptul ca picioarele tael sunt un senzor mai sensibil pentru balans decat fundul. In orice caz, merita incercat. A sta sprijinit intr-o parte (atarnat) a fost ceva ce am facut aproape involuntarsi am alunecat invariabil catre o parte. Poti face asta ca sa vezi pe unde mergi.Cand partea din fata se ridica, nu poti sa vezi peste ea destul de bine, de aici tendinta de a te inclina intr-o parte pentru a arunca o privire. Ce am descoperit este ca poti lua usor viraje in acest fel. pentru a te pastra in centrul traiectoriei, tine-ti echilibrul ca si cand ai merge fara maini.

 

Imi strica acest lucru motocicleta?

In timp ce inveti, probabil ca vei provoca stricaciuni mai mari decat in orice alta etapa. Aceasta in principal din cauza ratarii schimbului de viteze, a blocajelor datorate franarilor pe roata din spate, oricaror actiuni care afecteaza partea din fata sau din spate. S-ar putea sa distrugi semeringurile de la furcile din fata. Vei avea probabil probleme cu furca pe care va trebui sa o verifici mult mai des. Probabil vei uza mult mai tare si cauciucul din spate, deoarece mersul pe o roata uzeaza mijlocul cauciucului mai mult decat mersul normal. Daca vei folosi metoda ambreiajului, iti vei uza mult mai tare lantul. Alte probleme datorate acestie metode pot sa apara la ambreiaj ca urmare a uzurii discurilor si a placii de presiune. De asemenea o multime de alte suruburi si cleme o sa aiba nevoie de  strangere. Vor fi necesare mai multe verificari.

 

 

 

O părere la “Cum sa ridicam motorul pe roata din spate

Lasă un răspuns