Notiuni de prim ajutor

1: Regula de baza in orice actiune care presupune acordarea primului ajutor este SIGURANTA SALVATORULUI deoarece siguranta ta personala este mai presus decat cea a victimei ( tu faci parte din ” rezolvarea problemei nu din problema” ) , niciodata nu trebuie si nu esti obligat de lege ca atunci cand tu consideri si este evident faptul ca viata ta poate fi pusa in pericol sa acorzi unei persoane primul ajutor , poti inrautatii situatia daca tu din salvator devi victima.
Ex: accident rutier , ajungi primul la fata locului vezi ca exista pericol iminent de incendiu/explozie sau orice alt factor care iti poate pune iminent viata in pericol NU te apropii de autovehiculele implicate in acel accident chiar daca in ele sunt persoane tot ce poti face este sa suni la nr unic de urgenta 112 si sa transmiti cat mai detaliat situatia de la fata locului ( chiar daca ti-e o sa t-i se para ca doamna de la dispecerat iti cere tot felul de data si se pierde timp , defapt nu este deloc asa cu cat tu dai mai multe detalii cu atat echipajele de prim ajutor situ mai multe detalii dinainte sa ajunga la fata locului si nu mai pierd asa mult timp cu evaluarea situatiei (oricum vor face o evaluare, dar care dureaza mai putin) dupa ce au ajuns la fata locului mai exact tu esti ” ochii si urechile lor”

2: Suni imediat la nr unic de urgenta 112! Cu cat avei alerta/ informa mai repede autoritatiile abilitate in acest sens victimele vor putea primi asistenta medicala de urgenta.

3: Evaluarea victimei/ victimelor.Aici nu vei putea tu ca simplu participant in trafic si fara o pregatire in acordarea primului ajutor calificat sa faci o evaluare amanuntita a victimei/vicimelor , tot ce poti face este ca sa vezi care dintre ele are nevoie cel mai urgent de ajutorul tau. Cum facem asta? Prin verificarea daca victimele au hemoragii puternice care sa le puna viata in pericol imediat si prin verificatea starii de constienta a victimei care se realizeaza prin trei metode:

– VERBAL o intrebi ceva si vezi daca iti raspunde

– TACTIL pui mana pe ea si o misti foarte usor si vezi daca raspunde la acest stimul

-DUREROS se realizeaza printr-o “piscatura”/strangere a pieli intr-o zona unde pielea este mai sensibila ( o zona sensibila este cea mamelonara dar tinand cont ca poate vi vb de o victima de sex feminin se evita folosirea acestei zone) , si vezi daca raspunde la acelt stimul.

De aici lucrurile se impart in doua categorii:

-CONSTIENTA

-INCONSTIENTA

4. A .VICTIMA CONSTIENTA

Aici treaba este destul de simpla victima este constienta deci poate respira singura si are circulatie se va intervenii doar daca are hemoragii.Hemoragiile sunt de doua feluri:

– ARTERIALA ( extrem de periculoasa datorita cantitatii mari de sange ce se pierde in timp scurt) : este lezata o artera si se recunoaste prin urmatoarele semne:

-sange de culare rosu aprins ( datoruta oxigenului), se “scurge” in afara arganismuli prin jeturi intrerupte dar de putere mare , uneori apare “spumegarea” sangelui scurs prin plaga( rana)

-VENOASA ( mai putin periculasa decat cea arteriala ;cantitatea este mai mica ) este lezata o vena si se recunoaste prin urmatoarele semne:

-sangele are o culoare rosu inchis spre brun ( datorita dioxidului de carbon) , se “scurge” in afara organismului prin flux continuu fara intrerupeti/jeturi

Cum se intervine in cazul hemoragiilor:

a) Arteriala:- prin pansament compresiv direct in plaga( rana) se pune pansament /tifon in rana si se apasa puternic.

-prin aplicarea de puncte de presiune in diferite puncte din jurul “ranei” (DEASUPRA zonei/arterei lezate)

-aplicarea de presiune digitala ( cu degetul/degetele) direct asupra arterei lezate

-aplicarea garoului ( DOAR IN CAZUL AMPUTARII MEMBRELOR!!! SAU IN CAZUL HEMORAGIILOR FORTE MARI SI CAND ALTE METODE NU AU DAT REZULTATE!! ) ,in celorlalte cazuri nu este recomandat datorita faptului ca portiunea de tesut de desuptul ranii chiar daca garoul a fost aplicat corect va fi afectata iremediabil ( tesulul moare se necrozeaza) iar la aplicare acestuia se noteza pe un biletel atasat acestuia ora si minutul la care a fost aplicat si la fiecare 15 minute se va slabi pentru scurt timp garoul, pentru a permite alimentarea cu sange a membrului.

B) Venoasa- se realizeaza aceleasi procedee ca si la hemoragia arteriala diferenta fiind doar ca acestea se pun DEDESUPTUL zonei afectate.

NOTA: Victima constienta si care respira singura nu are hemoragii si nu esxista alti factori alte care sa-i puna viata in pericol imediat NU SE MISCA ( posibile fracturi la nivelul coloanei vertebrale nesesizate de victina datorita adrenalinei eliberate in primele momente dupa accident) si este incurajata sa ramana in pozitia in care se afla pana la sosirea echipajelor de prim ajutor.Tot ce poti face este sa stai cu ea si sa incerci sa o calmezi/incurajezi ( suportul moral este foarte important pt o persoana aflata in soc traumatic)

4.B. VICTIMA INCONSTIENTA.

Dupa ce executa pasii de la punctele 1, 2, 3 se verifica daca victima respira sau nu prin metoda : Auz/vaz/simt

Verificarea respiratiei

Metoda Auz/Vaz/Simt::

Persoana care acorda primul ajutor se va apropia cu urechea de gura victimei ascutand daca din cavitatea acesteia se aud zgomotele specifice respiratie si in acelasi timp urmarind daca pe obrazul lui se simte aerul iesit din gura victimei ( poti sa nu auzi dar sa simti cand fluxul de aer este foarte redus) , in acelasi timp cat va asculta/simti salvatorul ( persona care acorda primul ajutor) va privii piepul victimei concomitent cu punerea unei maini pe pieptul victimei.Tot acest procedeu de verificare a respiratiei trebuie executat pe o perioada de MINIM 10 secunde ( trebuie sa ne asiguram exact daca persoana respira sau nu).

NOTA:- Verificarea respiratie la o persoana inconstienta este foarte importanta deoarece tot cee ce urmeaza a fi facut pt ai da o sansa la viata depinde de aceasta.

– Daca o victima inconstienta respira SIGUR!!!!!!! ARE SI PULS!!! este biologic imposibil ca o persoana sa nu respire dar sa aiba puls decat pe o perioada foarte scurta de vreme si apare doar atunci cand victima devine inconstienta din cauza unei ” afectiuni” de natura respiratorie. PULS FARA RESPIRATIE EXISTA DAR RESPIRATIE FARA PULS NU!

Daca victima respira singura nu are hemoragii care sa-i puna viata in pericol imediat NU SE MISCA!!! din pozitia gasita ( posibile leziuni ale coloanei vertebrale unde orice miscare gresita poate duce la paralizia victimei sau chiar moartea acesteia mai ales cand fractura este la nivelul coloanei cervicale ) in niciuncaz.

Daca victima nu respira si nu are puls se incep manevrele de resuscitare cardio-pulmanara.

Definitia resuscitarii cardio-pulmanare ( R.C.P.)

-Reprezinta preluarea de catre salvator a functiilor viatale ale victimei adica a raspiratiei si a activitatii cardiace ( pulsul) mecanic prin interventia directa si mecanica a salvatorului si consta in introdicerea de catre salvator a unei cantitati cat mai mare de oxigem in plamanii victimei si de punerea in miscare a sangelui in organismul acesteia.

Modalitate de realizare a resuscitarii cardio-pulmonare:

NOTA:- Pt a putea realiza aceasta manevra este absolut necesar ca victima sa fie asezata pe un plan dur altfel manevrele nu au maximum de eficienta.

– Pt a intelege exact la ce ma refer cand voi folosi termeni de eliberare cai aeriene si de dezobstructia cailor aeriene voi da definitia si metoda de realizare celor doua termene:

Eliberare cai aeriene : victima nu are caile aeriene obstructionate de catre corpi straini, cheaguri de sange, fracmente osoase, proteze dentare etc inseamna ca caile sale aeriene sunt inchise datorita faptului ca atunci cand o persoana este inconstienta apare relaxarea musculara iar epiglota ( “supapa sa-i spunem asa care este in spatele limbii si care inchide caile aeriene atunci cand ingitim sau bem ceva pt ca lichidele sau alimentele sa nu intre in plamani) “cade” cu tot cu limba ( epiglota este atasata de limba ) si inchide caile aeriene ( ATENTIE nu exista si nu se poate din punct de vedere bio- mecanic efectul denumit in popor de “ingitire a limbi”) iar metoda se imparte in doua categorii cand persoana este in trauma ( se considera traumatizata orice persoana care a fost implicata in accidente rutiere , caderi de la inaltime sau din acelasi plac ( din picioare) persoanele in stare de ebrietate etc) sau in non trauma cand lipsa respiratiei si a pulsului este datorat unor probleme medicale ( probleme cardiace , respiratorii etc)

In trauma: Eliberarea cailor aeriene se face prin subluxatie mandibularea adica salvatorul se va aseza la capul vicrimei in pozitia ” in genunchi” prinzand capul victimei intre genunchii acestuia , aseaza podul palmelor pe pometii victimei iar cu degetele mainilor trage mandibula victimei in sus iar in acelasi timp cu cele doua degete mari ale impinge in spre inainte defapt provoci o dizlocare a maxilarului victimei ( stiu ca pare ciudat si chiar barbar/ inumam/ dureros sau cum o sa-i mai ziceti dar este singura metoda de ai deschide si mentine caile aeriene deschise. Defapt ce se intampla mai exact este faptul ca prin dizlocarea maxilarului limba impreuna cu epiglota mai sus definita se ridica de pe trahee si permite introducerea de aer de catre salvator prin insuflatii.

In non-trauma: Eliberarea cailor aeriene se face prin hiperextensia capului ( darea acestuia pe spate cu podul palmei asezat pe fruntea victimei) concomitent cu ridicarea barbiei.

NOTA: -Cele doua metode difera deoarece in trauma daca i-am face victimei hiperextensia capului si aceasta are o leziune la coloana cervica cu siguranta ori ramane paralizat ori in omoram noi cu mana noastra)

-In timpul eliberari cailor aeriene in capul victimei traumatizate NU este miscat sub nici o forma!!!!

Dezobstructia cailor aeriene:

-reprezinta deblocarea cailor aeriene blocate de sange , corpi straini, fragmente osoase , proteze dentare etc.

-se realizeaza prin metoda ” carlig” adica cu degetul aratator infasurat intr-un tifon incovoiat sub forma unui carligeste introdus cu atentie in cavitatea bucala ( gura) a victimei FARA a provoca acel corp sa alunece in jos in “gat” , iar degetul se introduce de la un colt al guri si se scoate la celalalt colt al gurii (dintr-o parte in alta) cu o miscare semi-circulara.

RESUSCITAREA CARDIO-PLUMONARA

Se realizeaza dupa verificarea si eliberarea-dezobstuctionarea cailor aeriene si se realizeaza astfel:

-Salvatorul se va aseza in lateralul victimei i-si v-a impreuma degetele celor doua maine si l-e va pozitiona in treimea (1/3) inferioara a sternului ( in “cosul” sau ” gaura pieptului” ) si va executa o serie de 30 de compresiuni toracice in care toracele treuie “infundat”/ “apasat pe o adancime de 5-6 cm ( o adancime mai mica nu are eficienta urmarita si reprezinta preluarea mecanica de catre salvator a funtiiei cardiace a victimei) dupa care se realizeaza 2 insuflatii cu propriul aer din plamanii salvatorului. Insuflatiile se realizeaza prin pensarea ( prinderea ) celor doua nari ( narine) ale vicrimei astfel incat aerul insuflat( bagat) de care salvator prin gura victimei sa nu scape pe nas si sa intre in plamanii acesteia( respiratia gura la gura)

NOTA: Salvatorului ii este recomandat sa nu puna direct gura sa pe gura victimei( decat daca este ruda sau cunoscut dar si atunci este pe propria raspundere deoarece daca nu se cunoaste victima aceasta poate suferii de anumite boli ex: tuberculoza si atunci salvatorul se poate imbolnavi si el sau mai exista riscul ca victima datorita faptului ca in timpul insuflatiilor o anumita parte din aerul introdus de catre salvator sa ajunga in stomacul victimei si aceasta sa regurgiteze) , ci se foloseste “batista salvatorului” care se afla in mod normal in toate trusele de prim ajutor si este o bucata de material cu dimensiunea de aprox15/15cm prevazuta in mijolocul acesteia cu o “valva” care lasa doar sa intre aerul prin ea si sa nu iasa.

Atunci cand gura victimei nu permite datorita leziuniilor suferite in urma accidentului motoda repiratiei gura la gura pe fol metoda respiratiei gura la nas unde aerul se introduce prin nasul victimei , aceasta metoda se foloseste mai ales de catre persoanele tinere (copii) care acorda prim ajutor adultiilor iar dimesiume gurii acestora este prea mica pt a putea acoperii total gura victimei

Frecventa compresiunilor toracice este de 100/min iar raportul compresiuni-insuflatii esre de 30/2.

Primul ajutor in cazul arsurilor

– In cazul arsurilor cu agenti chimici locul afectat trebuie spalat cat mai repede cu jet de apa minim 5 minute fara a se folosii alte substante de curatare sau creme de calmare sau de alta natura deoarece compusii chimici din substanta cauzatoare pot face reactie chimica cu compusii din creme sau mai stiu eu ce alte metode “din popor” si poti face mai mult rau decat bine , se spala doar cu jet de apa min 5 min dupa care trebuie mers la cea mai apropiata unitate medicala pt tratamen de specialitate.

-In cazul arsurilor termice locul afectat se spala cu apa rece iar pe zona afectata nu se pun alte ” tratamente din popor” gen ulei,smantana ,cartof taiat si alte minuni ci se merge de urgenta la cea mai apropiata unitate medicala.

Cum se procedeaza:

– siguranta salvatorului ( a-m descris mai sus ce presupune)

-indepartarea hainelo doar daca acestea NU sunt lipite de piele

-jet de apa rece doar pe zona afectata

-se pot folosi doar pansamente umede( cu apa) altfel nu sunt indicate!

-deplasare la spital.

NOTA: Nu folositi nici o alta sunbstanta chimica pt curatarea/tratarea/calmarea/racirea zonei afectate decat jet de apa rece !!!! Orice altceva este contraindicat.

Primul ajutor in cazul inecatiilor

Persoana inecata se considera o persoana TRAUMATIZATA in consecinta nu se misca capul acesteia pe cat posibil la scoaterea din apa si deloc dupa ce a fost scoasa.

La persoanele inecate se incepe cu 5 ventilatii salvatoare si dpa aceea se incepe manevrele de resuscitare.

Articol preluat de pe http://www.motociclism.ro/forum/index.php?/topic/18784-notiuni-de-prim-ajutor/page__view__findpost__p__3190396.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.