Ce-ar fi sa ne platim noi însine impozitele pe munca?

Cred că unul dintre neajunsurile societăţii româneştie este că, deocamdată, membrii ei încă nu-şi înţeleg complet calitatea de contribuabil. Da, oamenii au învăţat aşa, în general, că dau bani la stat şi că au dreptul să beneficieze de servicii de calitate în schimbul banilor lor, dar puţini conştientizează, de fapt, cât de mulţi bani ia statul din munca fiecăruia dintre noi. Or, dacă nu te ustură când dai banii, pentru că nici măcar nu-i vezi, pentru că statul te impozitează înainte chiar să ajungă în buzunarul tău, nici nu eşti prea pornit să-ntrebi ce se-ntâmplă cu ei.

Vorba aia, ce nu cunoşti nu poţi regreta.

Aşadar: care vrei un salariu de 1.000 de euro?

Nu-i rău, un salariu de 1.000 de euro. Nu-i nici cam mare, nici prea mic, e o sumă rezonabilă în România de azi şi, din păcate, o ţintă încă de neatins pentru milioane de români. De ce? Pe de o parte, nici economia nu prea poate duce suma asta. Pe de altă parte, majoritatea angajatorilor sigur n-o pot duce.

Dacă vrei un salariu de 4.500 de lei, bani în mână, angajatorul tău va trebui să-ţi plătească, de fapt, 8.200 de lei.

Aceşti 8.200 de lei se împart în felul următor*:

Total costuri: 8200 lei
Datorii societate/firmă: 1784 lei, din care
CAS: 1335 lei
FAAMBP¹: 12 lei
CASS: 334 lei
FNUASS²:55 lei
Şomaj: 32 lei
Fond garantare: 16 lei
Total drepturi: 6416 lei
Datorii angajaţi: 1916 lei, din care
CAS: 674 lei
CASS: 353 lei
Şomaj: 32 lei
Impozit: 857 lei
Suma netă: 4.500 lei

Ce-ar fi, deci, ca la sfârşitul lunii, fericitul cu 1.000 de euro salariu net să încaseze nu 4.500 de lei, ci 8.200? Din care să se apuce să plătească apoi, el cu mânuţa lui, toate hangaralele şi dările către stat:

687 lei pentru sănătate. Lunar. Îţi mai vine să dai şpagă la medic şi să-ţi cumperi singur algocalminul, în spital, când dai aproape 700 de lei lunar pentru serviciul public de sănătate? Iar la asta mai poţi adăuga şi banii de la FAAMBP şi FNUASS, ca să depăşeşti 750 de lei lunar pentru varii forme de asigurări de sănătate.

Mai pune 2.009 lei pentru asigurări de pensie şi şomaj. Lunar. Poate că ai dreptate să te-ntrebi de ce ţi se spune că, peste 20 de ani, nimeni nu va mai avea pensie pentru că sistemul va da, în sfârşit, faliment?

Adaugă-le şi pe celelalte, impozit, fond de garantare, şi mai numără o dată: 8.200 de lei. Câte ai putea face cu aceşti bani, dacă ar fi cu adevărat ai tăi? Acum scoate 3.700 de lei din teanc şi dă-i “statului”. Deschide televizorul. Priveşte-i pe toţi cei care, doar din salariile lor de bugetari, nu? au făcut averi uriaşe. Acum întreabă-te cât din banii pe care-i dai tu statului sunt furaţi de hoţii pe care-i vezi la tv, vorbind în numele tău – şi mai întreabă-te de ce n-au fost deja arestaţi.

Că veni vorba, cred c-ar trebui să plătim separat, la un ghişeu anume, şi TVA pentru tot ce cumpărăm, plus toate celelalte taxe şi impozite aplicate în comerţ, asta aşa, ca să înţelegem cât dăm, de fapt, statului, şi să strigăm mai cu nădejde, din toţi rărunchii, singura întrebare cu sens:

CE-AŢI FĂCUT, BĂ, CU BANII NOŞTRI?

________________
*Calcul pentru contract individual de muncă, funcţie de bază.
1: FAAMBP – Fondul de Asigurare pentru Accidente de Muncă şi Boli Profesionale
2: FNUASS – Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate

Articol peluat de pe http://www.petreanu.ro/category/memo/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.